Ciasto 3-bit jest znane prawie każdemu. To prosty i szybki deser bez pieczenia na bazie herbatników. Swoim ulepszonym smakiem podbija internet, ta wersja zdecydowanie smakuje lepiej. Poznaj przepis.
Chyba każdy z nas jadł choć raz w życiu ciasto 3-bit. Składa się z warstwy herbatników, masy budyniowej, kajmakowej i śmietankowej. Ale niewiele osób wie, że można całkowicie ulepszyć smak tego ciasta dodając do ciasta chrupiącą warstwę placka słonecznikowego.
Ciasto 3-bit z plackiem słonecznikowym. Przepis
Składniki:
» 2 puszki masy kajmakowej
» 1,5 paczki herbatników
» 3/4 margaryny
» 8 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej
» 2 budynie waniliowe
» 3 łyżki cukru
» 2 śmietanki 30% + łyżka cukru
» 2 szklanki mleka
» 250 g słonecznika + 1/4 kostki margaryny + łyżka cukru
Przygotowanie:
Słonecznik przełóż do garnka i dodaj margarynę z cukrem. Podgrzej na niewielkim ogniu, a potem wyłóż na blaszkę i wyrównaj, by powstał cienki placek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piecz przez 15-20 minut.
W tym czasie przygotuj krem budyniowy. Do garnka wlej szklankę mleka, a następnie podgrzej. Do pozostałej porcji mleka dodaj proszek budyniowy i wymieszaj, a kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć dodaj od razu mleko z budyniem i wymieszaj. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Gdy wystygnie dodaj do masy margarynę i zmiksuj. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem na puszysty krem.
Na blaszce wyłóż warstwę herbatników, następnie wyłóż warstwę kajmakową, potem połóż placek słonecznikowy. Na placku wyłóż masę budyniową, potem herbatniki i na koniec masę śmietankową. Wierzch posyp startą czekoladą i gotowe, przechowuj ciasto w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!