
Ciasto czekoladowe jest sennym marzeniem wszystkich łasuchów i osób wielbiących słodkie wypieki. Znakomitym rozwiązaniem jest dla nich przepis na ekspresowe ciasto, które przygotujemy w zaledwie 10 minut.
Bez wątpienia czekoladowe ciasto stanowi jeden z najbardziej atrakcyjnych sposobów na zaspokojenie potrzeby czegoś słodkiego. Przygotowując wypiek przy pomocy poniższego przepisu uda się to bardzo szybko!
Składniki:
150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
85g masła
130 ml mleka
2 jajka
160g cukru
160g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło i pokruszoną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle przy tym mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy ściągamy naczynie z ognia i dodajemy mleko. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajecznej masy, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Ciasto delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy około 20 cm, zaś wcześniej wykładamy formę papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Wypiek można dodatkowo polać polewą stworzoną ze 100 g czekolady i 25 g masła.