Ciasto drożdżowe jest pyszny, tradycyjnym pomysłem na słodki deser. W trakcie przygotowania wcale nie trzeba go wyrabiać, o czym przekonała Ewa Wachowicz w jednym ze swoich przepisów.
Ciasto drożdżowe pojawia się na polskich stołach przy różnych okazjach – w trakcie świąt, ale nie tylko. Decydując się na poniższy przepis, możemy uniknąć konieczności jego wyrabiania.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
200 g cukru
200 ml mleka
150 ml oleju
100 g drożdży
4 jajka
odrobina soli
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
120 g mąki
120 g cukru
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy w misce, potem dodajemy do nich cukier, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie mieszamy składniki, a gotowe ciasto przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę możemy położyć ulubione owoce.
Aby przygotować kruszonkę, łączymy wszystkie składniki. Gotowe ciasto wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po tym czasie ciasto będzie gotowe.