Ciasto Krakersowa Pychotka bez pieczenia. Szybki i prosty przepis

ciasto krakersowa pychotka bez pieczenia
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Ciasto Pychotka to prawdziwy hit, jeśli chodzi o desery bez pieczenia. Lekko słony smak krakersów fantastycznie współgra z aksamitnym kremem budyniowym. Nic dodać, nic ująć. Poznaj prosty przepis na ciasto Krakersowa Pychotka bez pieczenia.

REKLAMA

Pychotka należy do tych ciast, których nie trzeba piec i są łatwe w przygotowaniu. Słonawe krakersy w połączeniu z masą budyniową i lekką pianką na bazie serka mascarpone pozwala uzyskać wyrafinowany i niepowtarzalny smak ciasta. Świetnie sprawdzi się ono na każdą okazję i z pewnością zafascynuje nie jednego wielbiciela słodyczy.

Przepis na ciasto Krakersowa Pychotka bez pieczenia

Składniki:
4 żółtka
250 g masła
1250 ml mleka (5 szklanek – 1 szkl. 250 ml)
3/4 szkl. cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
2 cukry waniliowe

REKLAMA

Pianka:
0,5 szkl. cukru pudru
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
125 ml gorącej wody
1,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo:
czekolada deserowa do posypania ciasta
krakersy słone – ok. 1,5 dużej paczki

Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach około 25x35cm wyłóż papierem pergaminowym, a na spodzie umieść pierwszą warstwę słonych ciasteczek.

Do garnka wlej 1 litr mleka, dodaj masło i cukry waniliowe – postaw na gazie i zagotuj. Gdy nabiał będzie się gotował, do naczynia wsyp 1 szklankę mąki pszennej, dodaj 3/4 szkl. cukru, szklankę mleka, 2 budynie śmietankowe i 4 żółtka – wszystkie składniki dobrze zmiksuj na gładką masę bez grudek. Wlej ją na gotujące się mleko z masłem, równocześnie mieszając przy pomocy trzepaczki – gotuj, aż uzyskasz aksamitny, zwarty krem.

REKLAMA

Jeszcze gorący wyłóż na krakersy, wyrównaj, a po chwili na gorącej masie umieść kolejną warstwę słonych ciasteczek. Deser przykryj czystą ściereczką i odstaw do wystudzenia.

Gdy ciasto jest już chłodne, do kubeczka wsyp 1,5 łyżki żelatyny i rozpuść w 125 ml gorącej wody, dobrze zamieszaj i ostudź.

Pół litra zimnej śmietanki 36% ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier puder i całość zmiksuj. Na sam koniec przełóż zimną żelatynę i wszystkie składniki krótko miksuj na maksymalnych obrotach. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu, a pozostałą część daj do worka cukierniczego i zrób rozetki. Deser posyp startą czekoladą i umieść w lodówce na kilka godzin. Smacznego.



Zobacz też: Ciasto kawowe bez pieczenia – przepis. Idealne na Wielkanoc

Podziel się: