Ciasto Kukułka z nietypowym składnikiem skradnie serca każdego, kto go spróbuje. Przepis jest niesamowicie obłędny i prosty.
Jeśli nie masz pomysłu na pyszne ciasto to koniecznie wypróbuj przepisu na Kukułkę z niezwykłym składnikiem – biszkoptami. Nasączone kawowym ponczem nadają rewelacyjnego aromatu i smaku. Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto Kukułka – przepis
Biszkopt:
(blaszka 24 x 35 cm)
6 dużych jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 pełne łyżki kakao
100 g masła, rozpuszczonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia biszkoptu:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki cukru
120 g biszkoptów
Krem śmietankowy:
1 litr dobrze schłodzonej śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
Krem czekoladowy:
pół szklanki zaparzonej kawy
pół szklanki wódki
300 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka wbij do miski, następnie dodaj cukier i ubij na puszystą masę mikserem na najwyższych obrotach. Dolej roztopione masło, a potem wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Przygotuj krem śmietankowy: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, następnie poczekaj aż lekko wystygnie. Śmietanę ubijaj z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje dodaj żelatynę.
Krem czekoladowy: Do garnka wlej zaparzoną kawę, wódkę, następnie dodaj czekoladę i rozpuść na małym ogniu.
Ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Jeden z nich nasącz kawą z cukrem, następnie wyłóż połowę kremu śmietankowego. Ułóż biszkopty namoczone lekko w ponczu kawowy. Potem pokryj ich wierzch kremem czekoladowym pozostawiając 1/4 porcji do dekoracji. Połóż resztę kremu śmietankowego i przykryj drugim blatem, a na koniec polej kremem czekoladowym. Smacznego!