Ciasto marchewkowe inaczej, z pewnością zachwyci każdego swoim smakiem. Ten przepis jest błyskawiczny i przepyszny.
Jeśli nie masz czasu, ale chcesz zrobić coś słodkiego, to warto poznać przepis na ekspresowe ciasto marchewkowe w odmiennej wersji. Dodatek pewnego składnika sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie wyśmienite i aromatyczne.
Ciasto marchewkowe inaczej – z tym dodatkiem smakuje wyśmienicie
Dodaj do ciasta masło orzechowe – dzięki temu wypiek nie tylko będzie wilgotny i pulchny, ale także bardzo dobry w smaku. Połączenie orzechów i masy marchewkowej z dodatkiem cynamonu to połączenie idealne.
Składniki:
» 5 jajek
» 2 łyżki masła orzechowego
» 1/3 szklanki oleju
» 3/4 szklanki cukru
» 2 szklanki mąki tortowej
» 1 szklanka marchewki startej
» pół szklanki jogurtu naturalnego
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 2 łyżeczki przyprawy korzennej
» 1 łyżeczka sody
dodatkowo: zmielone orzeszki arachidowe, krem śmietankowy
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je na sztywną pianę, dodawaj cukier. Dodawaj po jednym żółtku i cały czas miksuj, a potem wrzuć jogurt naturalny.
Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Wsypuj mąkę do masy i miksuj na najniższych obrotach. Na koniec dodaj startą marchewkę i masło orzechowe, następnie wymieszaj szpatułką.
Piekarnik nastaw na 200 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do blaszki i piecz ciasto przez około godzinę, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasta możesz przełożyć je kremem śmietankowym jeśli chcesz, na koniec posyp ciasto orzeszkami arachidowymi. I gotowe, smacznego!