Jadłeś już ciasto cytrynowe? Jeśli tak, to musisz posmakować też ciasta pomarańczowego. To smakołyk polecany dla szczególnie wymagających łakomczuchów. Apetycznie się prezentuje, jest słodkie i przepyszne w smaku, a wszystko dzięki skromnej pomarańczy. Zrób ten deser samodzielnie w domu i zaserwuj go swoim bliskim. Zanim się obejrzysz, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Dlaczego ciasto ma tak wyjątkowy smak? Tajemnica tkwi w słodyczy pomarańczy. Poza tym to ciasto możesz robić o każdej porze roku. W miesiącach zimowych zapewni solidną porcję kwasu askorbinowego, a w wakacje orzeźwi lepiej niż napój gazowany.
Deser możesz serwować po schłodzeniu, a wtedy z sukcesem zastąpi nawet lody
W skład specjału wchodzą gotowe biszkopty, dwie pyszne masy i bita śmietana. Ciasta nie trzeba piec w piekarniku – wystarczy je schłodzić w lodówce. Dodatkowo trzeba niewielu produktów, więc wyjdziesz na plus. Zerknij na listę składników i ruszaj do kuchni.
Przepis na ciasto pomarańczowe
Składniki:
80 g skrobi kukurydzianej
80 g cukru
500 ml mleka
20 g masła
500 ml soku pomarańczowego
180 g biszkoptów
10 g cukru waniliowego
200 ml śmietany 20%
80 g serka mascarpone
Opis przygotowania:
W rondlu umieszczamy mleko, cukier waniliowy, 40 g skrobi i 40 g cukru, mieszamy i podgrzewamy na niewielkim gazie.
Do osobnego garnuszka dajemy sok pomarańczowy, cukier i 40 g skrobi, mieszamy i podgrzewamy. Nieustannie mieszamy składniki w obu garnkach. Do naczynia z mlekiem przekładamy 30 g mascarpone, a zawartość drugiego łączymy z masłem. Mieszamy masy, aż zgęstnieją.
Na dnie okrągłej blaszki kładziemy biszkopty i wlewamy na środek część masy z sokiem pomarańczowym. Potem wlewamy trochę masy na bazie mleka. Tak działamy do czasu, aż skończą się nam obydwa kremy.
Blachę z deserem wkładamy do chłodziarki na ok. 4 h. Do naczynia przekładamy resztę mascarpone, dodajemy śmietankę i ubijamy mikserem.
Brzegi i wierzch schłodzonego ciasta smarujemy przygotowaną przed momentem bitą śmietaną. Możemy udekorować wszystko skórką z pomarańczy. Smacznego.