Ciasto ptysiowe w 10 minut bez pieczenia to pyszny deser, który przygotuje nawet początkujący kucharz. Jest niezwykle proste i przepyszne. Sprawdź przepis.
Szybkie ciasto bez pieczenia to idealny pomysł na deser gdy mamy mieć niespodziewanych gości, ale nie tylko. Nadaje się na każdą okazję. Składa się z kilku prostych składników. Tak pyszne, że rozpływa się w ustach, a dodatek dżemu sprawia, że jest niezwykle wyraziste w smaku. Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto ptysiowe w 10 minut. Rozpływa się w ustach
Składniki:
» 250 g słomki ptysiowej
» serek mascarpone
» 150 ml śmietanki kremówki
» 2 łyżki cukru pudru
» dżem o ulubionym smaku – najlepsze będą – porzeczkowy, wiśniowy, truskawkowy
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubijaj mikserem, dodaj cukier puder, a potem stopniowo dodawaj mascarpone. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż jedną warstwę słomki ptysiowej, następnie połóż warstwę kremu śmietankowego i dżemu. Układaj kolejną warstwę słomki ptysiowej, a potem: krem i ostatnią warstwę słomki. Łącznie muszą być 3 warstwy, w tym jedna z dżemem.
Włóż gotowe ciasto do lodówki, a potem krój i gotowe! Smacznego!