ciasto śnieżny puch
fot. screen Youtube / CookBakery

Ciasto bez pieczenia to fantastyczny sposób na szybki i prosty deser, który nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Takie jest właśnie ciasto śnieżny puch, w którym wyczuwalne są nuty kokosa i cytryny. Ma aksamitną konsystencję, dzięki czemu w trakcie jedzenia wprost rozpływa się w ustach i każdy poprosi cię nie tylko o dokładkę, ale także przepis.

Ponieważ poniższy deser bez pieczenia jest łatwy w przygotowaniu, to dosłownie każdy może zabrać się za jego wykonanie. To czyni go szczególnie przystępnym łakociem dla ludzi, którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu lub możliwości w kuchni.

Swoistą bazą ciasta jest twaróg. Zatem w przepisie należy użyć sera o najwyższej jakości. Jeśli wykorzystamy produkt o nieprzyjemnym smaku, wówczas może on zepsuć odbiór reszty składników w deserze.

Ciasto śnieżny puch – przepis

Składniki:
55 g masła
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
500 g twarogu mielonego
200 g śmietanki 30%
500 ml wrzątku

Przygotowanie:
Zaczynamy od wrzucenia do rondelka cukru, masła i wiórek kokosowych. Składniki podsmażamy do czasu, aż masło zupełnie się rozpuści. Potem odstawiamy mieszankę do wystudzenia na bok. Galaretki cytrynowe zalewamy wrzącą wodą i mieszamy. Także odstawiamy je do wystudzenia. Na dnie tortownicy umieszczamy pergamin. Połowę masła z dodatkiem wiórek przekładamy na spód formy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Zmielony twaróg miksujemy wraz z galaretkami. Śmietankę ubijamy na sztywno, ostrożnie łączymy ją z masą twarogową i przelewamy wszystko na wcześniej schłodzony spód kokosowy. Wyrównujemy, rozsypujemy pozostałą porcję wiórek i umieszczamy w lodówce na całą noc. Kolejnego dnia deser jest gotowy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna