Ciasto z buraków jest świetnym pomysłem dla osób będących na diecie i nie tylko. Idealne na każdą okazję, a jego oryginalny smak zachwyci każdego. Poznaj przepis na rewelacyjny, buraczany wypiek z kremem.
Pewnie większość osób próbowało ciasta marchewkowego, ale czy słyszeliście o pysznym cieście buraczanym? Smakuje wyśmienicie i nie musicie obawiać się, że będzie miało posmak barszczu. Szybkie w przygotowaniu i bardzo oryginalne. Połączone z gorzką czekoladą i przełożone pysznym kremem. Na talerzu prezentuje się obłędnie – oto przepis!
Ciasto z buraków – przepis
Składniki:
» 300g buraków
» 250g gorzkiej czekolady
» 70ml espresso
» 250g masła
» 170g mąki pszennej
» 4 duże łyżki kakao
» 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 6 jajek
» szczypta soli
» 250g cukru
Krem:
» śmietana 36%
» krem mascarpone – pół opakowania
» cukier puder – 3 łyżki
Przygotowanie:
Buraki umyj i ugotuj w skórce, a potem obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do garnka wsyp czekoladę i rozpuść na bardzo małym ogniu – nie mieszaj jej. Kiedy się rozpuści, dodaj do niej kawę espresso i dopiero pomieszaj. Zdejmij z ognia i dodaj miękkie masło (musi mieć temperaturę pokojową).
Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną, błyszczącą pianę ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka dodawaj do masy czekoladowej i ciągle mieszaj, a potem dodaj starte buraki i znów wymieszaj. Połącz ubite białka z masą czekoladowo-buraczaną, delikatnie mieszaj drewnianą łyżką.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wymieszaj. Dodawaj porcjami do masy czekoladowo-buraczanej i mieszaj delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wlej masę do blaszki (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Przygotuj krem – śmietankę ubijaj do momentu, aż będzie gęstnieć, dodaj cukier i porcjami dodawaj także serek mascarpone. Miksuj na najniższych obrotach.
Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je na dwa blaty, posmaruj jeden z nich kremem i połóż drugi blat. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. Smacznego!