Wiele osób piekących wypieki niejednokrotnie musiało uporać się z problemem opadającego ciasta. Najczęściej powodem takiego stanu rzeczy jest szybki spadek temperatury. Na szczęście jest kilka sposobów na to, aby temu zapobiec.
Pieczenie ciast jest dużą przyjemnością, zwłaszcza w zestawieniu z końcowym efektem. Radio Zet podało kilka sposobów na to, aby nie dochodziło do jego opadnięcia na etapie przygotowywania. Takie triki wykorzystywano już od wielu lat.
W przypadku ciasta drożdżowego, które jest niezwykle wrażliwe na zmiany temperatury, po zakończeniu pieczenia nie wolno wyjmować go od razu z piekarnika. Można tylko ewentualnie lekko uchylić jego drzwiczki.
Jeśli chodzi o babkę piaskową, można ją wyciągnąć od razu po upieczeniu. Nie wolno jednak wyciągać jej od razu z formy. Jeśli tak zrobimy, ciasto momentalnie może opaść.
Jednym z najpopularniejszych ciast w Polsce, również w okresie świąt Bożego Narodzenia jest sernik. Po zakończeniu jego pieczenia należy zostawić go w wyłączonym piekarniku przez co najmniej pół godziny.
Specjalnego traktowania potrzebuje również biszkopt. Po jego upieczeniu należy wyciągnąć blachę z wypiekiem i… rzucić nią w podłogę lub blat z wysokości około 60 cm. W ten sposób z ciasta zniknie para wodna. Następnie ciasto należy ponownie włożyć do ciepłego piekarnika.