
Makaronu używa się w kuchniach na całym świecie. W Polsce jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Niekwestionowanym liderem są ziemniaki, a podium zamyka ryż. Makaronu używamy do zapiekanek, zup, sałatek czy spaghetti. Dobrze, żeby we wszystkich przypadkach miał perfekcyjną teksturę. Przedstawiamy niezawodne sposoby, dzięki którym unikniesz kłopotów z tym składnikiem. Oto jak go ugotować, by potem się nie sklejał.
Makaron skleił się po ugotowaniu i powstała jedna wielka bryła? Jeśli zastanawiasz się, jak w przyszłości uniknąć tego dylematu koniecznie przeczytaj nasze rady. Aby zapobiec zlepianiu się makaronu możesz go przepłukać pod bieżącą wodą lub wlać niewielką ilość oleju do wody. Niestety zarówno pierwszy, jak i drugi sposób mają minusy.
Przepłukany w chłodnej wodzie makaron faktycznie nie będzie się potem sklejał, ale przy okazji zostanie pozbawiony naturalnego spoiwa, czyli skrobi, która wpływa na smak makaronu i odpowiednie przywieranie sosu. Bez skrobi potrawa może być mniej apetyczna.
Natomiast wlanie oliwy do wody z gotującym się makaronem sprzyja powstaniu na powierzchni tłustej otoczki. Ona działa jak bariera. Zapobiega wsiąkaniu sosu, a w efekcie posiłek jest mniej smaczny i nadmiernie się rozlatuje.
Jak prawidłowo ugotować makaron?
➲ Za każdym razem makaron należy wkładać na wrzącą wodę. W przeciwnym wypadku rozmięknie niejednakowo i może się późnej sklejać.
➲ Przy gotowaniu makaronu nie można oszczędzać na wodzie. Powinno być jej sporo (na 100 g suchego makaronu – ok. 1 litr płynu). Makaron będzie się mógł w niej swobodnie gotować i nie poskleja się.
➲ Gdy gotujesz kluski, nie odchodź od garnka, tylko od czasu do czasu je mieszaj. Nie przyczepią się do dna naczynia i same do siebie.
➲ Makaron doprawiaj na samym początku. Wsyp do gorącej wody ok. 7-10 g przyprawy na każde 100 g makaronu. Potem wrzuć makaron. Osolony będzie smaczniejszy i utrzyma pożądaną strukturę.
➲ Gotuj go tyle czasu, ile zaleca producent na opakowaniu. Makaron al dente (lekko twardy) z reguły mniej klei się po odsączeniu z wody.
Makaron kipi. Jak temu zapobiec?
Kipiąca woda potrafi zalać cała kuchenkę. Zamiast potem sprzątać bałagan, lepiej mu zapobiec. Jeśli nie chcesz, by woda wykipiała podczas gotowania makaronu, umieść na garnku drewnianą łyżkę (w poprzek, oprzyj ją o krawędzie). Narzędzie poskromi małe pęcherzyki powietrza, które odpowiadają za całe zamieszanie, a z garnka nic nie wypłynie.
Czytaj też: Ryż jest niedogotowany? Doskonałe sposoby, które pozwolą go zmiękczyć