doprawienie sałatki jarzynowej
fot. screen Youtube / Domowy Smak Jedzenia

Warzywa do sałatki jarzynowej już przygotowane, ale nie macie pojęcia czym ją doprawić? Odpowiednie dodatki są niezbędne, aby potrawa smakowała naprawdę wybornie. Sprawdźcie, czym doprawić kultową jarzynową, aby była wyrazista.

Co uwydatni smak sałatki jarzynowej?

Podczas doprawienia sałatki jarzynowej najlepiej sprawdzą się standardowe przyprawy, jak sól i pieprz. Nie można też zapomnieć o majonezie, chociaż jest to dodatek, który wzbudza pewne kontrowersje wśród miłośników tej potrawy. Niektórzy jednak mają swoją ulubioną markę tego sosu i właśnie po taki z reguły sięgają.

Według Roberta Makłowicza – do tradycyjnej jarzynowej najlepiej sprawdzi się wyłącznie domowy majonez. Przepis na ten smaczny dodatek znajdziecie na naszej stronie. Są też osoby, które poza majonezem preferują dodatek musztardy. Sos zrobiony z gorczycy potrafi znakomicie uwypuklić smak gotowanych jarzyn. Istnieją różne warianty tego produktu, dzięki czemu sami możemy zdecydować czy potrawę podamy w wersji łagodnej, czy też na ostro.

Warto dodać, że smak kompozycji warzywnej zwiększa się z czasem. Z tego powodu większość osób miesza warzywa z majonezem i umieszcza danie na kilka godzin w lodówce. Należy jednak pamiętać, aby nie trzymać jej zbyt długo i nie zamrażać wraz z sosem. W kultowej sałatce sprawdzą się też dodatki, jak cebula czy por. Jeśli lubimy pikantny wariant przysmaku, warto je uwzględnić. Są także receptury, w których do pogłębienia ostrości stosowana jest sproszkowana papryka chilli, a kolor sałatki ponadto udoskonalany jest poprzez dodatek kurkumy. Żółta przyprawa nie tylko zabarwi potrawę, ale także lekko podniesie jej smak.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę