Cukier jest składnikiem, bez którego przynajmniej częściowego wykluczenia ciężko będzie nam zrzucić nadmiarowe kilogramy. Dla osób lubiących słodki smak istnieje jednak lista zamienników, które śmiało można stosować.
Jednym z najpopularniejszym zamienników cukru jest stewia, czyli roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która jest kilkaset razy słodsza od cukru, a przy tym nie ma kalorii. Jedna łyżeczka stewii odpowiada całej szklance cukru.
Kolejnym ciekawym zamiennikiem cukru jest ksylitol, czyli cukier pozyskiwany z kory brzozy. Zawiera nawet o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier, a także wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym.
Podobnym produktem jest erytrytol, który w umiarkowanych ilościach występuje w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. Wygląda jak klasyczny biały cukier, ale jest od niego mniej słodki. Ma również mniej kalorii.
Syrop klonowy jest pozyskiwany z pni klonów i nie zawiera konserwantów, a do tego może być przechowywany do 18 miesięcy. Jest znacznie zdrowszy od tradycyjnego cukru i zawiera mniej kalorii.