Olej jest bardzo popularnym dodatkiem do wypieków. Jest jednak wysokokaloryczny i niektóre osoby chciałyby z niego zrezygnować lub zastąpić go innym odpowiednikiem o niższej wartości energetycznej. Sprawdź, czym możesz go zastąpić, gdy przygotowujesz domowe ciasto.
W licznych przepisach kulinarnych wśród składników na ciasto wymienia się tłuszcz – kostkę masła lub olej roślinny. Jeśli chcesz, aby Twój deser miał niską zawartość tłuszczu albo po prostu nie masz potrzebnej ilości masła bądź oleju w swojej kuchni, sprawdź, czym możesz go zastąpić. Z pewnością będziesz pozytywnie zaskoczony.
Tłuszcz dodaje się do wypieku, głównie dla uzyskania miękkości i kruchości ciasta. Dodatkowo powoduje, że wypiek ma dość zwartą konsystencję i co najważniejsze – deser z dodatkiem masła lub oleju świetnie smakuje. Mało tego, tłuszcz jest ważnym składnikiem, gdyż wydłuża trwałość różnych wypieków i nadaje im ładnego połysku. Poza tym, lepiej napowietrza ciasto. Ale czym go można zastąpić?
Okazuje się, że to jogurt naturalny może być doskonałym zamiennikiem oleju, margaryny lub masła. Można całkowicie zrezygnować z tłuszczu lub tylko zmniejszyć ilość o połowę, natomiast drugą brakującą część zastąpić jogurtem. Z tego względu każde ciasto będzie odpowiednio miękkie i puszyste. Co ważne dla osób na diecie, obniży się również wartość kaloryczna deseru i będzie można go jeść bez większych obaw. Łyżka oleju zawiera około 88 kcal, natomiast łyżka jogurtu naturalnego ma jedynie 15 kcal. To ogromna różnica. Jogurt sprawi dodatkowo, że ciasto wyjdzie puszyste, delikatne i równie pyszne.