Często nie mamy czasu, aby codziennie poświęcać godzinę na przygotowanie obiadu. Okazuje się, że istnieją jednak przepisy, których wykonanie zajmie nam dosłownie kilka minut, a efekt końcowy zaskoczy każdego! Jednym z takich dań jest, niezwykle prosta w wykonaniu, zapiekanka z cukinii i pomidorów!
Niezbędne składniki:
Pomidory – 2 sztuki
Cukinia – 2 sztuki
Ziemniaki – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Starty żółty ser – 1 szklanka
Oliwa z oliwek
Suszone zioła (tymianek, bazylia, oregano)
Sól
Pieprz
Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skóry. Ziemniaki obieramy ze skórki, a cukinię dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, do momentu zeszklenia.
Następnie naczynie żaroodporne dokładnie natłuszczamy oliwą z oliwek. Na samym dole wykładamy podsmażoną cebulę z czosnkiem i równomiernie rozprowadzamy po dnie naczynia. Następnie układamy plastry ziemniaków, cukinii i na samej górze plastry pomidorów. Tak przygotowane warzywa doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Przykrywamy folią aluminiową.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około pół godziny. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją startym serem i znów umieszczamy w piekarniku, tym razem bez folii aluminiowej. Pieczemy jeszcze około 15 minut.
Smacznego!