Dodaj ten 1 składnik, a racuchy wyjdą bardziej puszyste i miękkie

racuchy
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Niektórzy smakosze, aby poczuć smak dzieciństwa, przyrządzają racuchy. To zawsze świetny pomysł na pyszną przekąskę. Każda kucharka i każdy kucharz ma swój tajny patent na ten rarytas, jednak aby racuchy wyszły jeszcze lepsze, warto dodać do nich coś specjalnego. A co powiecie na kwaśne mleko? Placuszki z tym dodatkiem podbiją kubki smakowe wszystkich jedzących. Przygotujcie, a nie pożałujecie.

REKLAMA

Racuchy na kwaśnym mleku są miękkie i bardzo puszyste. Nie wchłaniają zbyt dużo oleju w trakcie smażenia i są trafną propozycją na każdą porę dnia. Oto prosta i sprawdzona receptura na racuchy, którą możecie wypróbować nawet dziś!

Pyszne racuchy z dodatkiem kwaśnego mleka – przepis

Składniki:
2 jajka
50 g cukru pudru
500 ml kwaśnego mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 szklanki mąki
łyżeczka octu
olej do smażenia

REKLAMA

Sposób wykonania:
Mleko połączcie w naczyniu z przesianą mąką i jajkami przy użyciu łyżki. Mieszajcie ciasto na racuchy, aż będzie pulchne, potem wsypcie cukier puder i sodę oczyszczoną. Dodajcie też łyżkę octu, wymieszajcie raz jeszcze. Powstała masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Na patelnię wlejcie porcję tłuszczu, poczekajcie chwilę, aż dobrze się rozgrzeje i wylewajcie ciasto na racuchy. Smażcie je na złoty kolor z dwóch stron (po ok. 1,5 minuty na stronę). Gotowe placuszki wykładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, możecie je posypać cukrem pudrem. Dobrze smakują z dżemem, świeżymi owocami lub polewą czekoladową.

Udostępnij: