Jeśli pieczecie chleb sami w domu, z pewnością po całym pomieszczeniu unosi się niepowtarzalny aromat. Dziś mamy dla was przepis na pieczywo z dodatkiem ziemniaków. Dzięki nim bochenek jest w środku puszysty i wilgotny, natomiast skórka staje się nadzwyczaj chrupiąca. Z pewnością strąci z podium gotowy chleb ze sklepu. W domowym wypieku można bowiem wyczuć włożone weń starania i czas przez osobę piekącą.
Dodanie ugotowanych kartofli do ciasta na chleb co niektórym może wydawać się dość nietypowe, jednak ma to swój cel. Ziemniaki wpływają dodatnio na puszystość i wilgotność bochenka oraz pozwalają osiągnąć chrupiącą skórkę na powierzchni.
Chleb z ziemniakami – przepis
Składniki:
650 g mąki pszennej
200 ml wody letniej
350 g ziemniaków
4 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
50 g drożdży świeżych
3 łyżeczki soli
1 jajko
Przygotowanie:
Umyj, a potem ugotuj ziemniaki w mundurkach, aż zmiękną. Jeszcze gorące bulwy przepuść przez praskę, przełóż do naczynia i odstaw do wystudzenia. Do drugiej miski przesiej mąkę, na środku zrób dołeczek i rozkrusz tam drożdże. Dodaj ciepłą wodę i cukier, zamieszaj, po czym odstaw pod przykryciem na kwadrans. Potem wlej do mąki olej, dodaj jajko, ziemniaki i sól. Zacznij zagniatać ciasto, które następnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min, aby wyrosło. Dwie formy (keksówki) wysmaruj olejem. Podziel masę na dwie części i przełóż ciasto do foremek. Powierzchnię natnij ostrym nożem, przykryj i ponownie odstaw na pół godziny. Chleb wstaw do pieca rozgrzanego do temp. 200°C na około 30 minut. Po upieczeniu ostudź pieczywo na kratce. Smacznego.