Kawa to lubiany i regularnie pity przez wiele osób pobudzający napój. Czasami jednak jej smak nie jest taki, jak byśmy chcieli.
Soda oczyszczona to nie tylko składnik spulchniający w wypiekach czy domowy środek pozwalający usunąć spaleniznę z garnka. Innym, zaskakującym pomysłem jest m.in. dodanie trochę sody do kawy, aby polepszyć jej smak. Produkt może bowiem uratować kawę, jednak na tym nie koniec jej właściwości.
Już szczypta białego proszku sprawi, że kofeinowy napój zyska delikatniejszy smak. Jeśli nie przepadacie za kwaskowatym posmakiem naparu, ten trik jest dla was. Pomoże szczególnie w sytuacji, gdy kwasowość jest efektem użycia zbyt gorącej wody.
Inne zastosowanie sody oczyszczonej
Soda może pomóc także zneutralizować nieprzyjemny aromat powstający w czasie gotowania kalafiora. Mało tego, dzięki niej warzywo zachowa swoją ładną śnieżnobiałą barwę. Wystarczy 1 łyżeczka popularnego kuchennego środka, aby uzyskać wymienione efekty. Biały proszek poradzi sobie też z nieświeżym oddechem z ust. Należy pół łyżeczki sody wsypać do szklanki wody i zamieszać do rozpuszczenia. Taka mieszanka spowoduje, że nasz oddech znów będzie świeży. Gdy natomiast użyjemy bardzo ciepłej wody, taki domowy środek pomoże nam złagodzić ból gardła.
Jeśli natomiast jesteście fanami gazowanych napojów, ale niezupełnie zadowala was obecność w nich cukru, przyrządźcie je sami w domu. W szklance soku z cytrusów rozpuśćcie ćwierć łyżeczki wodorowęglanu sodu, a otrzymacie w ten sposób niebywale smaczny musujący płyn. Jeśli chcecie szybko zmiękczyć twarde masło, sięgnijcie oczywiście po sodę oczyszczoną. Gdy dodacie odrobiny białego proszku do duszącego się mięsa, przygotujecie je znacznie szybciej. Możecie także natrzeć surowe części i wstawić je do chłodziarki na parę godzin. Po wyjęciu mięsa, opłukaniu i doprawieniu przygotowanie zajmie o wiele mniej czasu.