naleśniki Anny Lewandowskiej
fot. Pixabay

Anna Lewandowska słynie ze zdrowego stylu życia, a przepisy, które podrzuca, przeważnie są smaczne i bardzo często zawierają niecodzienne dodatki. Nie inaczej jest w tym przypadku. Do zrobienia naleśników Anna Lewandowska proponuje użyć mąki z kasztanów jadalnych. Według niej powinniśmy sięgać po nią znacznie częściej.

Czy kiedykolwiek jedliście kasztany jadalne? Jeśli nie – receptura Anny Lewandowskiej może wzbudzić wasze zainteresowanie. Mówi się, że mąka z kasztanów jest wyśmienita, a jedyną jej wadą jest cena. Kilogram, bo tyle wykorzystamy w poniższym przepisie, kosztuje ok. 45 złotych.

Mąka bogata jest w wartościowe białko i zdaniem celebrytki doskonale pasuje do kakao. Może czasem warto zaszaleć i kupić niewielkie opakowanie mąki? Można zrobić sobie niezapomnianą słodką ucztę. Poniżej znajdziecie recepturę na naleśniki z dodatkiem mąki kasztanowej.

Naleśniki Anny Lewandowskiej – przepis

Składniki:
jaja
120 g mąki kasztanowej
200 ml mleka kokosowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:
Kakao, mąkę, proszek do pieczenia i jaja dokładnie połącz z mlekiem kokosowym – powinna powstać jednolita masa. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze odrobinę mleka bądź letniej wody. Na patelnię z nieprzywierającym dnem wlej niedużą ilość oleju i wylewaj porcję masy. Smaż naleśniki na rumiano z każdej strony. Powtarzaj czynność, aż do wyczerpania się ciasta.

Gotowe naleśniki podawaj z serkiem oraz świeżymi owocami albo domową konfiturą – mogą być to powidła śliwkowe lub dżem brzoskwiniowy.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę