Dodaj ten składnik do placków ziemniaczanych, a odmienisz ich smak. To świetna wersja dla tych klasycznych. Poznaj przepis.
Placki ziemniaczane uwielbia każdy z nas. Najczęściej zjadane są z dodatkiem śmietany, twarożku czy cukru. Aby smakowały jeszcze lepiej wystarczy dodać do nich pewien składnik, który niezwykle urozmaici ich smak.
Dodaj ten składnik do placków ziemniaczanych, a ich smak cię zachwyci
Aby nadać rewelacyjnego aromatu i smaku plackom ziemniaczanym, wystarczy dodać do nich ugotowaną, paloną kaszę gryczaną. Dzięki niej placki nabiorą zupełnie innego wymiaru, a z dodatkiem śmietanki z twarożkiem tworzy rewelacyjne połączenie smaków. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj tej wersji.
Składniki:
» 5 dużych ziemniaków
» 3 łyżki śmietanki kremówki
» sól i pieprz do smaku
» 1 jajko
» 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
» pół cebuli
» 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odstaw na chwilę, by puściły wodę, a potem ją odlej. Dodaj startą cebulę, śmietankę kremówkę, ugotowaną kaszę gryczaną oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość, a na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszaj.
Smaż placki na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Podawaj z twarożkiem, gęstą śmietaną lub cukrem.
I gotowe, smacznego!