Dodaj to do ciasta marchewkowego, a nie pożałujesz! Będzie obłędne w smaku i bardzo puszyste. Poznaj przepis.
Ciasto marchewkowe jest łatwym do wykonania wypiekiem. Charakteryzuje się niezwykłym aromatem i świetnym smakiem. Poniższy przepis jest sprawdzony przez wiele gospodyń. Dodawały one pewien sekretny składnik, dzięki któremu ciasto wychodziło obłędnie puszyste.
Dodaj to do ciasta marchewkowego – będzie bardzo puszyste i mięciutkie
Dodaj do ciasta mus jabłkowy – nada on niezwykłego aromatu, a w dodatku będzie bardzo puszyste. Pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem jabłek i przypraw korzennych otuli zapachem całe mieszkanie. Przepis.
Składniki:
» 250 g mąki pszennej tortowej
» 180 ml oleju roślinnego
» 4 duże jajka
» 300 g grubo tartej marchewki
» 120 g musu jabłkowego bez cukru
» 250g cukru
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka sody oczyszczonej
» 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
» przyprawa korzenna do piernika
Składniki na maślany krem
» 250 g serka mascarpone
» 150 g masła
» 150 g cukru pudru
» 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Marchewki umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie produkty sypkie połącz w misce. Do miski z marchewką dodaj pozostałe potrzebne składniki, a potem wymieszaj, a do miski z marchewką dodaj połączone produkty sypkie.
Dno blaszki o wymiarach 35×25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a potem gotowe ciasto wylej na blaszkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągnij do wystudzenia, a potem podziel na dwie równe części.
Przygotuj krem. Ser mascarpone zmiksuj na średnich obrotach, następnie stopniowo dodawaj masło. Zwiększ obroty miksera, a potem dodawaj cukier do masy. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i miksuj do połączenia składników.
Na jeden blat ciasta połóż połowę masy, następnie przykryj drugą częścią ciasta, a potem wyłóż na wierzch resztę masy. Gotowe ciasto można udekorować np. orzechami włoskimi.
Smacznego!