Dodaj to do kremu i wymieszaj, a wuzetka będzie smakowała obłędnie. Ten składnik nada jej wyrazistości i niezwykłego charakteru. Poznaj przepis.
Wuzetka to popularne ciasto z ciemnym biszkoptem, kremem oraz polewą czekoladową. To prosty i szybki wypiek, ale żeby podkreślić jego smak to warto dodać do kremu śmietankowego sok z cytryny. Dzięki temu wuzetka będzie wyróżniać się obłędnym aromatem. Poznaj przepis, który znajduje się poniżej.
Dodaj to do kremu. Przepis na najlepszą wuzetkę
Biszkopt kakaowy:
» 7 jajek
» 2/3 szklanki kakao
» 2/3 szklanki mąki pszennej
» 1 szklanka cukru
Krem:
» 1 litr śmietanki 36%
» 1/3 szklanki cukru pudru
» 2 śmietan-fixy
» sok z połowy cytryny
» dodatkowo: polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na bardzo sztywną i błyszczącą piankę. Dodawaj stopniowo cukier, następnie żółtka. Mąkę pszenną z kakao wsypuj bardzo powoli, następnie mieszaj drewnianą łyżką. Przelej ciasto do blaszki (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu podziel ciasto na dwa blaty.
Śmietankę ubij z sokiem z cytryny przez około 10 minut, a potem dodawaj stopniowo cukier puder. Na koniec dodaj śmietan-fixy i wyłóż gęstą masę na blat biszkoptu. Przykryj drugim blatem, a potem polej grubą warstwą polewy czekoladowej. Smacznego!