Dodaj tylko kawałek. Surówka z marchewki poprawi odporność

Surówka z marchewki
fot. screen Youtube / Weekend at the Cottage

Surówki to stały element pełnowartościowego obiadu. Możemy zrobić je z różnych gatunków warzyw, owoców i innych składników. Do najsłynniejszych w Polsce sałatek z pewnością należy ta z marchewki. Pasuje do mięs, ryb i wielu innych dań. Jej główny składnik, czyli słodki korzeń będzie jeszcze lepszy, gdy połączysz go z imbirem. Kompozycja zyska wyrazisty smak i moc zdrowotną. Korzeń imbiru to bogactwo związków bioaktywnych, które dbają o naszą odporność. Marchewkowej surówki z orientalnym akcentem nie może zabraknąć w twojej diecie jesienią i zimą. Zrób ją według tego przepisu, a pokocha ją cała rodzina. Wyjdzie lekka, soczysta i pełna smaku.

REKLAMA

Imbir rozgrzewa organizm i wzmacnia odporność. Ma pikantny smak, który nada charakteru łagodnej surówce z marchewki. W salaterce znajdzie się też sok z cytryny i pietruszka, czyli źródło witaminy C. Cytryna stłumi słodycz marchewki, a natka wraz z koperkiem nadadzą aromatu. Jedząc taką sałatkę codziennie, zapewnisz sobie solidną dawkę zdrowia i ochronisz się przed infekcją.

Przepis na zdrowotną surówkę z marchewki

Lista składników:
» marchewki – 4 średnie sztuki,
» cytryna – pół średniej sztuki,
» świeży imbir – kawałek 4 cm,
» syrop klonowy – 1 łyżeczka,
» olej rzepakowy – 2 łyżki,
» sól i pieprz – do smaku.

Wykonanie:
Zaczynamy od obrania marchewek. Myjemy je i ścieramy na dużych oczkach tarki. Obieramy korzeń imbiru i też ścieramy na tarce, ale korzystamy z małych oczek. Z połówki cytryny wyciskamy sok.

REKLAMA

Marchewkę i imbir łączymy razem w salaterce, wlewamy syrop klonowy, sok, olej, mieszamy. Dodajemy trochę czarnego pieprzu i soli do smaku. Ponownie mieszamy i podajemy surówkę, np. do potraw mięsnych. Orientalna kompozycja wyjątkowo dobrze pasuje do kotletów mielonych, piersi z kurczaka czy schabu w panierce.

Wskazówka:
Zamiast cytryny do sałatki możesz dodać sok z limonki lub ocet (jabłkowy, winny, ryżowy). Wystarczy niewielka ilość, by poczuć różnice w smaku.