biszkopt
fot. Pixabay

Biszkopt często jest bazą do smacznych ciast z kremami. Robi się go bardzo łatwo, choć czasami nie spełnia naszych oczekiwań. Dzielimy się z wami recepturą, dzięki której upieczecie ciasto tak delikatne, jak nigdy dotąd.

Jaki biszkopt uzyskamy po dodaniu oleju?

Gdy dodamy do ciasta biszkoptowego olej, wówczas będzie ono puszyste, miękkie i idealnie wilgotne. Jeżeli nie przepadacie za nasączaniem tortów, ten patent jest dla was. Szczególnie że ciasto także solidnie wyrośnie i z jednej porcji możecie uzyskać nawet 3 blaty.

Pyszny i prosty biszkopt z dodatkiem oleju – przepis

Składniki:
4 duże jaja
140 g cukru
160 g mąki pszennej
40 ml oleju
1 łyżeczka cukru z wanilią
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C, a formę (średnica 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do naczynia wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Białka oddziel od żółtek, a potem je ubij. Podczas tego procesu partiami dodawaj cukier i cukier z wanilią. Ubijaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści – powinna powstać gęsta piana. Olej połącz z żółtkami, a potem zmieszaj z pianą z białek i zacznij miksować na niewielkich obrotach, aż otrzymasz jednolitą masę. Masę dodaj do suchych składników i mieszaj za pomocą łopatki. Przełóż ją do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Sprawdź metodą suchego patyczka, czy biszkopt jest dobrze upieczony. Po upieczeniu ciasto wyjmij z pieca i uderzaj delikatnie spodem formy o blat, a później odstaw je do wystygnięcia. Jeśli biszkopt całkowicie ostygnie, możesz go przełożyć ulubionymi dodatkami.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę