Domowe masło orzechowe. Pyszny i pożywny dodatek do kanapek czy deserów

Fot. Pixabay.com

Od dłuższego czasu masło orzechowe stanowi znakomity dodatek do wielu potraw na słodko czy kanapek. Okazuje się, że przygotowanie jego domowej wersji jest bardzo łatwe i poradzą sobie z tym nawet najmniej doświadczeni.

REKLAMA

Na sklepowych półkach można znaleźć sporo wersji tego masła. Najlepiej jest jednak przygotowywać je samemu – mamy wtedy pewność co do jego skład i jakości. Poniższy przepis udowadnia, że nie jest to trudną sztuką.

Składniki:

REKLAMA

0,5 kg orzeszków ziemnych
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju
0,5 laski wanilii

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Orzechy prażymy na patelni i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy do nich cynamon, syrop klonowy, olej i laskę wanilii. Całość ponownie miksujemy, aż wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą.

Na tym etap przygotowywania jest zakończony. Gotowe masło przekładamy do słoika i umieszczamy w lodówce.

Podziel się: