Sos Cezara jest jednym z niezbędnych składników do przygotowania różnego rodzaju sałatek. Stanowi on idealny sposób na podbicie jej smaku. Można go przygotować bez żadnego problemu we własnej kuchni.
Różnorodność sałatek, jakie możemy przygotować z różnego rodzaju warzyw sprawia, że stanowią one częsty dodatek do dań obiadowych. Poniższy przepis na sos Cezara pozwala wzbogacić ich smak.
Składniki:
4 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 – 2 łyżeczki sosu worcestershire
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą. Dodajemy do tego majonez, musztardę, sok z cytryny, sos worcestershire i parmezan. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.