Niemal każde mięso smakuje lepiej, jeśli polejemy je specjalnym sosem. Wówczas smak całej potrawy jest znacznie lepszy. Poniższy przepis pozwala przygotować taki sos w mgnieniu oka!
Sos do mięsa najlepiej sprawdza się w przypadku pieczeni, dzięki czemu nawet najbardziej suche mięso jest pyszne i aromatyczne. Poniższy przepis pozwala uzyskać taki efekt.
Składniki:
2 szklanki płynu po pieczeniu mięsa
1 szklanka wody lub bulionu mięsnego
3 łyżeczki mąki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy płyn z pieczenia mięsa i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu części wody przecedzamy płyn przez sitko. Z powrotem przelewamy go do garnka i ponownie gotujemy. Dodajemy mąkę i odrobinę wody. Czekamy aż zgęstnieje.