Rzodkiewka jest świetnym uzupełnieniem sałatek, twarożku i kanapek. Idealnie sprawdzi się też na gorąco, np. w risotto lub w sosie ziołowym. Liści rzodkiewki wcale nie musimy wyrzucać – możemy je wykorzystać do zrobienia apetycznej zupy.
Oto dwa pomysły kulinarne na dania z rzodkiewką.
Sałatka wiosenna z rzodkiewką
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
pęczek szczypiorku
5 jajek
pieprz
sól
2 ogórki
Sos:
łyżka posiekanej natki
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka musztardy
łyżka posiekanej natki
łyżka posiekanego koperku
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie sosu:
W naczyniu połącz musztardę, oliwę i sok z cytryny. Dodaj koperek i natkę pietruszki, a na końcu dopraw pieprzem.
Przygotowanie sałatki:
Ugotowane na twardo jajka ostudź, pozbaw skorupek i posiekaj w plasterki. Obierz ogórki i pokrój je w niewielkie słupki, posyp solą na sicie i przemieszaj. W takiej formie zostaw je na 5 minut, aby puściły sok. Umyte rzodkiewki pokrój w półplasterki. Pokrój także szczypiorek. Przygotuj półmisek i układaj sałatkę warstwami. Najpierw wyłóż ogórki, a potem pokrojone jajka i rzodkiewki. Poszczególne warstwy sałatki polewaj sosem i posypuj szczypiorkiem.
Sałatka z rzodkiewką i tuńczykiem
Składniki:
50 dag rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 puszki tuńczyka w oliwie
3 łyżki oliwy
1 średniej wielkości sałata rzymska umyta osuszona i porwana
3 pokrojone dymki
6 czarnych oliwek (wydrylowanych i pokrojonych)
2 łyżki posiekanej natki
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie sosu sałatkowego:
Połącz sok z cytryny, oliwę i sól, a na końcu składniki dobrze wymieszaj.
Przygotowanie sałatki:
Umieść w misce rzodkiewki, dymki, natkę i oliwki. Dokładnie odsącz tuńczyka z oliwy i rozdrobnij go. Wrzuć rybę do sałatki, zamieszaj ją i skrop dressingiem. Ponownie zamieszaj. Na półmisku rozłóż posiekaną sałatę rzymską, umieść na niej porcje przyrządzonej sałatki i od razu serwuj.