Spoglądając na tę sałatkę ciężko uwierzyć, że może zastąpić pełnowartościowy obiad. A jednak. Składniki, które ją tworzą, są tanie, pyszne, zdrowe i sycące. Kijowska odsłona to ciekawe połączenie smakowe, które powinien wypróbować każdy entuzjasta sałatek. Otoczona majonezem posmakuje każdemu. Poznaj przepis na rewelacyjną sałatkę z makrelą wędzoną, ryżem i kukurydzą.
Sałatka kijowska – królowa każdej uroczystości
W skład sałatki kijowskiej wchodzi ryba i ryż. Jest to zatem pożywna kompozycja i nie musisz jej koniecznie serwować do obiadu. Zabierz ja ze sobą do pracy lub szkoły, a zastąpi pełnowartościowy obiad. Sałatka jest bogata w węglowodany złożone, białko i zdrowe tłuszcze. Nie dość, że poskromi twój apetyt, to posmakuje ci tak bardzo, że nie będziesz pakował ją do pudełka codziennie!
Przepis na sałatkę kijowską
Składniki:
1 duża makrela wędzona,
2 szklanki ugotowanego ryżu,
1 cebula,
2-3 ogórki konserwowe,
1 puszka kukurydzy,
pieprz i sól do smaku,
majonez.
Wykonanie:
Rybę oczyszczamy ze skóry, kroimy drobniej, przy okazji usuwamy ości. Robimy to dokładnie, aby nie było ich potem w sałatce.
Ryż gotujemy według wskazówek na paczce. Po ugotowaniu studzimy ziarna.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Tak samo traktujemy ogórki.
Do ryżu przekładamy makrelę, ogórki, cebulę i odcedzoną kukurydzę.
Doprawiamy pieprzem i solą, a następnie łączymy z majonezem (dowolną ilość: możemy go połączyć z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1), mieszamy.
Sałatka kijowska jest gotowa do podania. Ale będzie smaczniejsza, gdy schłodzimy ją trochę w lodówce. Smacznego.