Karpatka to pyszne ciasto z kremem, które uwielbia prawie każdy. Jak ją zrobić? Poznaj niezawodny przepis, który zachwyci każdego swoim smakiem!
Karpatka to polskie i parzone ciasto, które przełożone jest kremem budyniowym. Szybkie i proste w wykonaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy. Jak je upiec, żeby idealnie wyrosło i było smaczne? To proste! Spróbuj sprawdzonego i najlepszego przepisu.
Karpatka – najlepszy przepis
To ciasto wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Jego nazwa nawiązuje do gór, a to dlatego, że właśnie w ten sposób wyrasta. Smak karpatki jest rewelacyjny!
Składniki:
› 1 szklanka wody
› 125 g masła
› 1 szklanka mąki
› 5 jajek
› 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
› 3 szklanki mleka
› 250 g masła
› 3/4 szklanki cukru
› cukier wanilinowy
› 4 łyżki mąki pszennej
› 5 łyżek mąki ziemniaczanej
› 4 żółtka
Przygotowanie:
Przygotuj dwie blaszki i wysmaruj je masłem, a potem posyp kaszą manną lub bułką tartą.
Do garnka wlej wodę i dodaj masło, a następnie zagotuj i zmniejsz ogień. Wsypuj mąkę i energicznie mieszaj do momentu, aż z ciasta uformuje się kula. Przełóż ciasto do miski i zacznij miksować mikserem, dodawaj kolejno po jednym jajku, a potem wsyp proszek do pieczenia. Miksuj jeszcze chwilę, tylko do połączenia się składników.
Do każdej blaszki przełóż ciasto, a następnie rozsmaruj dokładnie łyżką. Wstaw do piekarnika – 180 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na 25-30 minut.
Przygotuj w tym czasie krem – zagotuj 2 szklanki mleka, a do innej miski wlej 1 szklankę mleka i dodaj: jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego mleka dodawaj powoli mleka z mąkami i jajkami, mieszaj energicznie. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj na białą, puszystą masę i dodawaj po łyżce do kremu budyniowego. Masę wyłóż na jeden placek i przykryj drugim, a następnie na koniec posyp cukrem pudrem. I gotowe, smacznego!