Ekspresowe bułeczki śniadaniowe to bardzo szybki przepis, który z pewnością zostanie z tobą na dłużej. Bułeczki są pyszne, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Poznaj przepis.
Te bułeczki sprawdzą się idealnie na śniadanie, zwłaszcza wtedy, kiedy akurat skończyło się pieczywo, a sklep nie jest czynny. Są mięciutkie i chrupiące, a w dodatku można je podać też z serem. Sprawdź przepis i wypróbuj go w swojej kuchni!
Ekspresowe bułeczki śniadaniowe – przepis
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g ciepłego, miękkiego masła
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni, następnie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Do miski dodaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do rąk.
Ciasto podziel na 8 małych części, a następnie formuj kształt bułek. Układaj je na blaszce z papierem do pieczenia i pamiętaj o odstępach pomiędzy nimi. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, a jeśli chcesz, posyp je też serem, pestkami dyni, słonecznikiem, sezamem lub innymi dodatkami.
Włóż gotowe bułeczki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Sprawdzaj jednak, by się nie przypaliły. I gotowe! Smacznego! Te ekspresowe bułeczki śniadaniowe z pewnością pokocha każdy.