Ekspresowe ciasto bez pieczenia sprawdzi się na każdą okazję. Wystarczy tylko wymieszać składniki i schłodzić je w lodówce. Sprawdź przepis.
To ciasto smakuje lepiej niż sernik, a w dodatku przygotujesz je w kilka minut. To doskonały deser do kawy, sprawdzi się idealnie w przypadku niespodziewanych gości. Poznaj przepis.
Ekspresowe ciasto bez pieczenia – przepis
Składniki:
Spód:
» 200 g herbatników
» 2 łyżki proszku kakaowego
» 1/4 szklanki roztopionego masła
Masa puddingowa:
» 4 szklanki mleka
» pudding w proszku na 1 litr mleka
» kilka kropel aromatu waniliowego
» 5 łyżek mąki
» 3 łyżki kajmaku
Polewa:
» 200 g mlecznej czekolady
» 1/4 szklanki gorącego mleka
Przygotowanie:
Herbatniki zmiel w malakserze, a potem dodaj kakao i roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, następnie włóż do lodówki.
Przelej mleko do garnka, a potem dodaj pudding w proszku, kajmak, mąkę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj cały czas, aż masa lekko zgęstnieje, następnie przelej ją na ciasteczkowy spód. Włóż do lodówki na 2-3 godziny, by stężało.
Po tym czasie zrób polewę rozpuszczając czekoladę w gorącym mleku oraz polej wierzch ciasta. I gotowe, smacznego!