Większość osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez słodkich wypieków. Zazwyczaj na odświętny stół trafia sernik czy makowiec. Poza nimi także pierniczki są symbolem gwiazdki, toteż nie można o nich zapomnieć. Dzisiejszy przepis na pierniczki alpejskie jest bardzo prosty, a ciasteczka wychodzą miękkie i pachnące, więc twoi bliscy będą nimi zachwyceni.
Pierniczki zazwyczaj kojarzą się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Alpejski specjał jest mięciutki, smaczny i pachnie korzennymi przyprawami. Upiecz go na najbliższe Święta, bo są fenomenalne w smaku. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli.
Gwiazdka bez pierniczków nie może się udać
Ten grudniowy frykas powinien obowiązkowo zagościć na świątecznym stole w każdym domu. Wiele osób przyrządza korzenne ciasteczka nawet kilka tygodni przed świętami. Nic dziwnego, robi się je naprawdę łatwo. A wyglądają tak kusząco, że można chrupać je oczami.
Alpejskie pierniczki deklasują wiele innych pierników. Niektóre tego typu wypieki są bardzo twarde, a w tej recepturze jest zupełnie na odwrót. Ciasteczka są delikatne, puszyste i miękkie jak chmurka. Z tej receptury korzystam od wielu lat. Zapraszam do spróbowania.
Prosty przepis na świąteczne pierniczki alpejskie
Składniki:
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 kg mąki pszennej
4 łyżki kakao
400 g miodu
250 g masła
3 białka
8 żółtek
2 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml gęstej śmietany 18%
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem połącz w naczyniu mąkę i kakao, natomiast do garnka wlej miód i wsyp przyprawę do piernika, a potem zagotuj. Do garnka daj również masło, wymieszaj i ostudź.
Potem śmietanę przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj sodę i miksuj. Nabiał powinien podwoić swoją objętość. W drugim naczyniu ubijaj białka z dodatkiem cukru na sztywno. Dodaj żółtka i kontynuuj mieszanie. Uzyskany krem jajeczny przelej do mąki i lekko wymieszaj.
Na sam koniec dodaj bitą śmietanę i mieszaj. Pojemnik z ciastem przykryj szmatką i wstaw na 24 godziny do chłodziarki. W ten sposób ciasto na pierniczki nie zrobi się gęste. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij ciasto z lodówki. Oderwij połowę masy, następnie umieść ją na stolicy podsypanej mąką i wałkuj na placek o grubości 5 mm. Następnie wycinaj foremkami kawałki ciasta.
REKLAMA
Przełóż pierniczki na formę wyścieloną papierem pergaminowym i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 7-9 minut. Upieczony deser ostudź, ozdób domowym lukrem oraz posypkami. Smacznego.