Apetyczna szarlotka z budyniem, to marzenie każdego, kto po obiedzie lub ciężkiej pracy pragnie zjeść coś słodkiego i pysznego. Wyśmienity deser z kremem budyniowym wprost rozpływa się w ustach. Szarlotki z budyniem nie może zabraknąć w trakcie spotkań z bliskimi, z okazji świąt, urodzin czy imienin.
Ciasto jest świetną propozycją na lekki deser po obiedzie albo na podwieczorek. Najlepiej smakuje z filiżanką kawy. Dzięki recepturze od Ewy Wachowicz, możesz stworzyć ciasto idealnie. Pyszna szarlotka z masą budyniową stanie się Twoim sztandarowym wypiekiem.
Szarlotka z budyniem – przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
1 kg jabłek
0,5 kg mąki
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
250 g masła
¾ l mleka
2 jajka
odrobina soli
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: cukier puder
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiej mąkę wraz z proszkiem. Dorzuć schłodzone masło i rozetrzyj je z mąką, aż wytworzy się kruszonka, a następnie dodaj cukier. Stwórz kopczyk, zrób dołeczek i wybij do niego 2 jajka, dodaj szczyptę soli. Składniki zamieszaj nożem i zacznij zagniatać ciasto. Jednolite ciasto podziel na dwie równe części. Pierwszą część umieść w woreczku foliowym i włóż do zamrażarki, a drugą podsyp mąką i rozwałkuj na stolnicy. Ostrożnie przełóż rozwałkowane ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do chłodziarki.
Do garnka wlej mleko, ale niecałe – zostaw około pół szklanki. Garnek postaw na gazie, a w chłodnym mleku (w szklance) rozpuść budyń. Do ciepłego mleka dodaj cukier i przelej rozpuszczony budyń. Cały czas mieszaj, a gdy zrobi się gęsta masa odstaw ją, aby wystygła. Obierz jabłka, pokrój je w małą kostkę, następnie rozłóż na zimnym cieście, a na końcu zalej budyniem – wyrównaj szpatułką. Wyjmij z zamrażarki wcześniej przygotowane ciasto, weź tarkę o grubych oczkach i zetrzyj ciasto na wierzch szarlotki. Wstaw ją do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 45-60 minut. Gdy deser się upiecze, oprósz go cukrem pudrem.