Faworki zwane inaczej chrustami to idealny pomysł na zbliżający się tłusty czwartek. Jeśli nie masz jednak czasu na ich klasyczne przygotowanie, to świetna alternatywą będą faworki z ciasta francuskiego! To jeden z najszybszych deserów z piekarnika. Poznaj banalnie prosty przepis na chrupiące, niezwykle delikatne i bardzo pyszne faworki!
Francuskie faworki to idealny pomysł kiedy nie mamy czasu przygotować tradycyjnych faworków – ciasto wyrabiamy wtedy samodzielnie. Faworki z ciasta francuskiego są idealne na każdą okazję, w szczególności na Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami.
Faworki z ciasta francuskiego – szybkie i pyszne!
Składniki:
» 1 opakowanie ciasta francuskiego
» łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i pozostaw na kilka minut, nie rozwijaj. Ciasto po wyjęciu z lodówki potrzebuje chwili czasu na zmięknięcie, dzięki temu podczas rozwijania ciasto nie będzie pękać. Po tym czasie rozwiń ciasto i wytnij paski – tak jak w tradycyjnym przepisie. Po środku każdego z nich lekko natnij, a potem chwyć za jeden koniec, następnie przełóż go przez nacięty otwór i wywiń na zewnątrz.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, następnie układaj je zachowując odstępy i włóż do piekarnika na około 10 minut.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!
Poznaj przepis na pyszne pączki z jabłkami, które smakują lepiej niż kupne!