Frytki z cukinii w obłędnej panierce. Poznaj ten przepis

frytki z cukinii
fot. screen Youtube / Cait Straight Up Cooking

Wszyscy zwolennicy frytek docenią sezonową wariację na ich temat. Mimo że frytki z cukinii to niezbyt popularna przekąska, to i tak warto jej skosztować. Cukinia swoją chrupkość zawdzięcza panierce. Warzywo z łatwością upieczesz w piekarniku.

REKLAMA

Z cukinii zazwyczaj przyrządzamy leczo. Jednak warto wykorzystać to warzywo także do innych potraw. Wart uwagi jest przepis na cukinię zapiekaną, która ma ciekawy smak i jest cudownie chrupka. Poniższy przepis na pewno docenią wielbiciele smażonych ziemniaków. Do zrobienia frytek z cukinii nie potrzebujemy dużej ilości składników, istotne są jednak przyprawy.

Frytki z cukinii – przepis

Składniki:
3 jajka
2 młode cukinie
bułka tarta lub panko
3 łyżki mleka
szklanka startego żółtego sera
pół szklanki mąki
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu

REKLAMA

Wykonanie:
Odcinamy końcówki w cukiniach, kroimy je na pół, a potem w paski o grubości ok. 2 cm. W głębokim naczyniu mieszamy mąkę z pieprzem i solą. W osobnej misce ubijamy jajka z mlekiem, a starty ser i bułkę tartą wsypujemy na większy talerz. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Paski cukinii panierujemy w przyprawach, potem w jajkach i mleku. Na końcu obtaczamy je w mieszance sera i bułki. Układamy je na blasze wyścielonej papierem i wkładamy do pieca na kwadrans, aż do zarumieniania się panierki. Po wyjęciu frytek z piekarnika podajemy je na gorąco z ulubionym sosem.

Podziel się: