Gazpacho
fot. Pixabay

Gazpacho to rewelacyjna zupa rodem z gorącej Hiszpanii. Potrawa może być przygotowana na wiele sposobów. Tym razem stawiamy na wersję klasyczną tej potrawy.

Gdy na dworze panuje upał, nie ma nic lepszego dla ochłody niż chłodniki. Doskonałą propozycją na obiad jest pyszne gazpacho na bazie pomidorów. W tym przepisie postawiliśmy na malinową odmianę tych popularnych warzyw. Nie czekaj, tylko wypróbuj poniższą recepturę na lekkie i wyśmienite gazpacho.

Gazpacho – przepis

Składniki:
papryka czerwona
9 pomidorów malinowych
limonka
45 ml sosu sojowego
3 ogórki
3 ząbki czosnku
papryka pepperoni
60 ml octu balsamicznego
pieprz
sól
5 ml sosu tabasco
oregano
60 ml oliwy

Przygotowanie:
Najpierw starannie umyj warzywa, pokrój je w małą kostkę, a następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Do oddzielnego naczynia przełóż ok. 150 g warzyw, a do pozostałej części dodaj oregano, oliwę, pieprz, sok z limonki, sól i tabasco. Wzbogać je także o ocet balsamiczny i sos sojowy. Wszystko zmiksuj na gładką masę, a potem przecedź masę przez sitko do wcześniej przygotowanych warzyw. Danie jest już prawie gotowe, pozostaje wstawić je do lodówki na co najmniej godzinę. Na końcu możesz dodać do zupy trochę śmietany albo inne ulubione dodatki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna