Ciasto z jabłkami jest uwielbiane przez wiele osób. Niewielu jednak wie, że jabłecznik można również przygotować bez pieczenia. Mimo to, smak i konsystencja będą zachwycające!
Składniki na masę jabłkową:
1 i 1/2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki soku z cytryny
cukier do smaku
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka przezroczysta
200 ml wrzątku
Dodatkowo:
250 g herbatników
50 g startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i kropimy sokiem z cytryny. Dusimy na małym ogniu aż się rozpadną i słodzimy do smaku. Dodajemy galaretki cytrynowe, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na dno blachy o wymiarach 25×36 cm wykładamy papier do pieczenia i układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wylewamy tężejącą i zimną masę jabłkową, po czym przykrywamy kolejną warstwą. Potem przezroczystą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z zimną galaretką. Piankę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do stężenia. Na koniec posypujemy czekoladą.