Czosnek jest częstym gościem w naszej kuchni. Używamy go do wielu potraw, dzięki czemu nabierają one wyraźnego aromatu i smaku. Problematyczna niekiedy może być kwestia jego obierania. Na szczęście istnieją przydatne triki, aby to ułatwić.
Jednym z najłatwiejszych sposobów jest wrzucenie czosnku do słoika, a następnie energicznie nim potrząsać. Po kilkunastu sekundach zauważymy, że łupinki odeszły od ząbków.
Kolejny trik wymaga użycia miski, wody i oczywiście czosnku. Do miski z zimną wodą wkładamy nieobrane ząbki czosnku. Po kilku minutach je wyjmujemy. W ten bardzo prosty sposób uda się z łatwością zdjąć łupinę.
Czosnek możemy obrać również przy użyciu mikrofali. Wystarczy ułożyć na miseczce kilka nieobranych ząbków i wstawić do urządzenia na 10 sekund. Po tym czasie skórka odejdzie bez żadnego problemu.
Kolejny sposób to użycie szerokiego noża. Jego bokiem naciskamy lekko na ząbek i przyciskamy do dołu. Siła nacisku sprawi, że ząbek delikatnie pęknie, a przy okazji łupina się od niego odklei.
Ostatni sposób wymaga użycia małego, ostrego nożyka. Wystarczy przytrzymać całą główkę czosnku i po kolei wbijać nożyk w poszczególne ząbki. W łatwy sposób dzięki temu wyjmiemy każdy z nich.