Kotlety schabowe są niewątpliwie jedną z najbardziej ulubionych mięsnego dania wśród Polaków. Ich receptura tkwi w idealnym przygotowaniu. Jak zatem to zrobić, aby smakowały jak najlepiej?
Przyrządzanie kotletów schabowych nie jest trudnym zadaniem. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Podczas ich przygotowywania warto jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach, które mogą mieć znaczenie w kontekście ich smaku.
Bez wątpienia nie należy smażyć kotletów schabowych zbyt krótko. W takiej sytuacji mięso może być surowe w środku, co z kolei może mieć bardzo szkodliwy wpływ na nasz organizm i doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Z drugiej strony, nieodpowiednie jest również zbyt długie smażenie. Mięso wówczas będzie suche i przypalone. Warto zatem wiedzieć, że idealny czas smażenia na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu wynosi po 2 minuty z każdej strony.
Dodatkowo warto wiedzieć, że najlepszymi rodzajami tłuszczu do smażenia kotletów schabowych są tradycyjny smalec, oleje roślinne i masło klarowane. Każdy z nich zapewni nieco inny smak.