REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak długo należy smażyć kotlety schabowe?

Jak długo należy smażyć kotlety schabowe?

YouTube | Cafe Delites

Kotlety schabowe są niewątpliwie jedną z najbardziej ulubionych mięsnego dania wśród Polaków. Ich receptura tkwi w idealnym przygotowaniu. Jak zatem to zrobić, aby smakowały jak najlepiej?

REKLAMA

Przyrządzanie kotletów schabowych nie jest trudnym zadaniem. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Podczas ich przygotowywania warto jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach, które mogą mieć znaczenie w kontekście ich smaku.

Bez wątpienia nie należy smażyć kotletów schabowych zbyt krótko. W takiej sytuacji mięso może być surowe w środku, co z kolei może mieć bardzo szkodliwy wpływ na nasz organizm i doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Z drugiej strony, nieodpowiednie jest również zbyt długie smażenie. Mięso wówczas będzie suche i przypalone. Warto zatem wiedzieć, że idealny czas smażenia na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu wynosi po 2 minuty z każdej strony.

REKLAMA

Dodatkowo warto wiedzieć, że najlepszymi rodzajami tłuszczu do smażenia kotletów schabowych są tradycyjny smalec, oleje roślinne i masło klarowane. Każdy z nich zapewni nieco inny smak.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA