
Kotlety schabowe to tradycyjne danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Serwuje się je na co dzień, jak i od święta. Każdy ma swój kompetentny przepis na tę potrawę. Jeśli usmażysz nadmiar kotletów, nie pozwól, by się zmarnowały. Możesz je przechować w zamrażarce, ale wcześniej prawidłowo je do tego przygotuj. Dopilnuj kilku szczegółów, a schabowe zachowają wszystkie cenne walory po rozmrożeniu.
Prawidłowe zamrażanie kotletów schabowych
Usmażone kotlety schabowe nadają się do mrożenia, ale wcześniej trzeba je do tego przyszykować. Oto kilka praktycznych wskazówek, które musisz znać
● Usmażone kotlety wyłóż na ręcznik kuchenny, aby oddały mu zbędny tłuszcz. Inaczej, po rozmrożeniu mogą być rozmiękłe i nieapetyczne.
● Zanim schowasz kotlety do zamrażalnika, ostudź je. Wkładając ciepłe danie do urządzenia, narażasz je na utratę smaku i tekstury. Wszystko przez parę wodną, która zacznie się wydzielać i zainicjuje tworzenie cząsteczek lodu na powierzchni panierki. Jej właściwości zostaną zniszczone.
● Umiejętne pakowanie kotletów też ma duże znaczenie. Chyba nie chcesz, żeby przeszły zapachem np. ryby lub same oddały jej swój aromat.
● Fachowo zapakowanie schabowe nie zlepią się ze sobą. Również ze względów praktycznych warto je szykować osobno. Kiedy będziesz miał ochotę na jednego kotleta, bez problemu go rozmrozisz. Nie będziesz musiał wyjmować z zamrażarki całej bryły lub próbować na siłę odklejać z niej kotleta wraz z panierką. Dlatego układaj mięso w osobnych warstwach, a poszczególne porcje oddzielaj np. papierem do pieczenia.
● Wszystkie sztuki ukryj w hermetycznym pudełku z pokrywką. Żadne obce zapachy nie będą miały do nich dostępu i na odwrót. Koniecznie zapisz na pojemniku datę mrożenia i zjedz schabowe w przeciągu dwóch/trzech miesięcy.
Czytaj też: Jak mrozić pierogi, aby się nie sklejały i nie pękały? Poznaj ten trik