Chrzan to aromatyczny i wyrazisty dodatek do surówek, który doskonale podkreśla ich smak. Bardzo dobrze komponuje się m.in. z marchewką i burakami. Poza tym wspaniale uwypukla smak ziemniaczanego purée. Warto zapoznać się z metodą jego obróbki. Dzięki temu można przyrządzić go bez problemu i nie uronić przy tym ani jednej łzy.
Jak przyrządzić chrzan, aby obyło się bez łez?
Banalny trik sprawi, że obieranie i tarcie chrzanu będzie czystą przyjemnością. Dzień przed planowaną obróbką włóż chrzan do lodowatej wody. Jeżeli zrobisz to na wieczór, warzywo przebywające całą noc w takiej kąpieli zostanie pozbawione związków, które drażnią oczy. Przyrządzanie tego aromatycznego korzenia będzie odbywać się więc bez zakłóceń. Jeśli mimo to masz obawy, połącz moczenie z innymi metodami.
Inne metody
Innym prostym rozwiązaniem jest włączenie okapu lub otwarcie okna. Na skutek wymiany powietrza, opary z chrzanu momentalnie będą odciągane z pomieszczenia, w którym pracujesz. Twoje oczy będą więc w mniejszym stopniu narażone na styczność z drażniącymi składnikami. Możesz też założyć okulary. Poprzez mechaniczną barierę niepożądane związki także będą miały utrudniony dostęp do oka. Pomoże również zanurzenie tarki i noża w chłodnej wodzie. Identycznie zadziała umieszczenie tych akcesoriów w lodówce.
Do rozdrobnienia chrzanu możesz też zaangażować maszynkę do mielenia mięsa z szatkownicą. Sprzęt wyposażony jest w tarcze do drobniutkiego szatkowania oraz sitko służące do mielenia maku, użyte zaraz po sobie, umożliwią otrzymanie właściwej konsystencji chrzanu.