Ścierki kuchenne są obowiązkowe w każdym gospodarstwie domowym. Niestety, bywa, że błyskawicznie przesiąkają tłuszczem i kuchennym aromatem. Zdarza się też, że ulegają przypaleniom, a podczas prania mogą się zniszczyć. Wtedy robią się twarde i mogą się „spierać”. Jak więc prać ścierki kuchenne, aby służyły nam jak najdłużej?
Ścierki w kuchni przydają się, szczególnie gdy mamy kontakt z gorącymi daniami, ale nie tylko. Łatwo ulegają zabrudzeniom i na oko wydają się trudne do doprania. Podpowiadamy, jak sprawnie je wyczyścić.
Jak uprać ścierki kuchenne? Temperatura wody ma duże znaczenie
Najpierw przygotuj ściereczki do prania. Włóż je do wody z kostkami lodu – chłód dobrze wpłynie na ich późniejszy wygląd i pozwoli usunąć nawet najtrwalszy bród. Najlepiej pozostawić je w płynie parę godzin albo odstawić na noc.
Jak prać ściereczki i ręczniki, aby zachowały miękkość?
Nie tylko ścierki, ale także ręczniki często tracą swoją wiotkość, stają się szorstkie i nieelastyczne. Jeśli chcesz to zmienić, wyciągnij materiał z lodowatej wody, starannie odciśnij i włóż do gorącej wody. Teraz dodaj do niej środki myjące. O ile ściereczki są jasne, możesz dodać też trochę wybielacza. Skrop plamy środkiem do zwalczania zabrudzeń i odczekaj około 15 minut. Potem starannie przecieraj wszystkie ściereczki, a następnie przepłucz je letnią wodą.
Jak suszyć ściereczki? Nie zapomnij odcisnąć nadmiaru wody
Małe ściereczki i ręczniki kuchenne po wyjęciu z wody odciśnij i umieść na innym materiale, następnie dobrze „wklep” w niego ręcznik albo ściereczkę. Dzięki temu gruntownie pozbędziesz się nadmiaru wody. Im więcej wody, tym ręczniki wolniej schną – są ciężkie i twarde. Po całym zabiegu należy je wyprasować.