Jak wybrać najlepsze szparagi? Kieruj się tymi zasadami

szparagi
fot. Pixabay

Ponieważ trwa sezon na szparagi, warto wiedzieć, jak wybrać te najlepsze. Bez względu na to, czy wolisz zielone, czy białe szparagi, w czasie zakupów zawsze mniej na uwadze kilka ważnych detali. Dzięki temu unikniesz zakupu chorych lub starych warzyw. Jak zatem wybrać te najlepsze?

REKLAMA

Szparagi gotowane, grillowane czy w formie zupy krem to tylko niektóre pomysły na zastosowanie tych delikatnych, smakowitych warzyw w kulinariach. Są one delikatne, a w smaku przypominają nieco fasolkę szparagową.

Jędrne i świeże okazy trzeba na początku umyć, a potem usunąć twarde końcówki. Łodygi można połamać. Warto je przełożyć na patelnię, doprawić łyżeczką cukru, soli i wzbogacić całość o niewielką ilość masła. Wszystko należy podlać wodą, wtedy warzywa się nie przypalą. Po przykryciu patelni szparagi powinny się gotować na małym płomieniu przez ok. 7 minut. To jedna z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych receptur na te sezonowe warzywa.

REKLAMA

Jak wybrać idealne szparagi podczas zakupów?

Po pierwsze, przyjrzyj się ich grubości. Jeżeli są zbyt grube, będą łykowate – idealne są szparagi cienkie o średniej grubości. Łodygi muszą być jędrne, a ich zapach powinien być przyjemny. Gdy dostrzeżesz na łodygach ciemne plamki, przebarwienia, nie kupuj takich warzyw. Zniechęcić cię do zakupu powinny też główki o zmienionej barwie. Takimi szparagami można się nawet zatruć.

Jeśli szukasz pomysłu na lekką potrawę ze szparagów, tu znajdziesz przepis na przepyszną zupę. Z kolei w tym artykule wyjaśniamy, jak wykorzystać końcówki ze szparagów.

REKLAMA

Podziel się: