Jeżyny to sezonowe owoce, które w kuchni znajdą mnóstwo zastosowań. Wzbogacą smak zarówno deserów, jak i potraw wytrawnych. Sprawdźcie nasze ciekawe pomysły na pyszne desery i potrawy z jeżynami w roli głównej.
Po jeżyny warto sięgać z kilku powodów – są zdrowe, smaczne i można je dodawać do różnych specjałów. Jeżeli macie zapas owoców i nie wiecie, co z nimi zrobić, a w postaci surowej wam nie smakują, podpowiadamy, jak możecie je wykorzystać. Dzięki tym prostym metodom sprawnie wprowadzicie ten wartościowy produkt do swojego jadłospisu.
Jeżyny to doskonały dodatek do letnich deserów
Jeżyny idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast np. bezy czy sernika na zimno. Urozmaicą także smak porannej owsianki, naleśników z serem czy jogurtu. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą pokusić się o przygotowanie pierogów z farszem na bazie jeżyn. Jeśli dodatkowo zostaną polane słodką śmietanką, zachwycą wszystkich jedzących.
Z jeżyn przyrządzicie również coulis. Jest to rodzaj syropu, który powstaje z przetartych owoców albo warzyw. Aby go zrobić, wystarczy zagotować np. porcję świeżych jeżyn z cukrem. Składniki należy mieszać w proporcjach 1:5 i podgrzewać do momentu, aż białe kryształki się rozpuszczą, a owoce zmiękną.
Niecodzienne pomysły na potrawy z jeżyn
Letnia zupa z jeżyn to kolejna nasza propozycja. Danie jest lekkie i orzeźwiające, a dzięki dodatkowi jabłka z pewnością wam posmakuje. Robi się ją w bardzo prosty sposób: 2 szklanki jeżyn i 2 kwaśne jabłka (wraz z sokiem: ok. 2 szklanki) gotujemy do miękkości, a następnie doprawiamy składniki cynamonem i zagęszczamy mąką kartoflaną. Zupę możemy posłodzić miodem.
Jeżyny są też niezłym dodatkiem do sałatek (np. z fetą). Jako bazy można użyć np. świeżego szpinaku, orzechów włoskich i polać całość sosem winegret. Inna, równie pyszna kompozycja, w której owoce się odnajdą to kawałki melona, liście roszponki oraz orzeszki pini.