Cukier waniliowy jest niezbędnym składnikiem wielu słodkości i potraw o słodkim smaku. Zazwyczaj kupujemy go w sklepie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić go we własnej kuchni samodzielnie.
Największą zaletą domowego cukru waniliowego jest fakt, że do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie dwóch składników i zajmie nam to tylko kilka minut. Co więcej, domowa wersja jest zdecydowanie lepsza niż sklepowa.
Warto jednak pamiętać, że domowy cukier waniliowy możemy spożyć w ciągu siedmiu dni. Z poniżej opisanych składników otrzymamy aż 256 gramów cukru waniliowego, który przyda się do wielu pysznych wypieków.
Do przygotowania cukru waniliowego w domowej wersji potrzebujemy zaledwie jedną szklankę drobnego cukru, czyli około 250 gramów, a także trzy dorodne laski wanilii. Nic więcej nie będzie nam potrzebne.
Laski wanilii umieszczamy na suchej desce i po rozcięciu starannie wydobywamy wszystkie nasionka. Wystarczy je następnie połączyć ze zwykłym cukrem w słoiku i dokładnie wymieszać. Cukier waniliowy gotowy.