Jesień to czas, kiedy w naszych kuchniach królują jabłka. Podajemy je w różnych formach, ale serca Polaków bez wątpienia podbija szarlotka. Ciasto spotykane jest w wielu różnych formach. Nikt nie ma jednak wątpliwości, że zapach szarlotki jest nieodłącznym elementem jesieni. Jak zatem przyrządzić to ciasto, aby zawsze wyszło idealne?
Świetny sposób na idealną szarlotkę
Czasem zdarza się, że mimo wielu starań podczas przygotowywania ciasta, nasza szarlotka wychodzi zbyt mokra, a spód zdaje się być niedopieczony. Okazuje się, że problem leży w zbyt rzadkich jabłkach, które wykładamy na ciasto. Aby zapobiec takiej wpadce jabłka należy odpowiednio zagęścić i przed wyłożeniem na ciasto poddać lekkiej obróbce termicznej.
Do zagęszczenia jabłek świetnie nada się mąka ziemniaczana. Dodajemy jedną łyżkę na każdy kilogram jabłek użytych do szarlotki. Dodatkowo jabłka podpiekamy, dusimy lub podgotowujemy we wrzątku, zanim wyłożymy je na ciasto!
Sami spróbujcie
Co więcej, jeśli chcemy być pewni, że nasza szarlotka nie będzie wilgotna tuż po upieczeniu, możemy także spód ciasta podpiec w piekarniku przez około 10 minut, jeszcze zanim wyłożymy na niego masę z jabłek. Aby uniknąć nieestetycznym wybrzuszeniom spodu, wystarczy ponakłuwać go widelca, Dodatkowo na jego wierzchu można położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę i groch. Dzięki temu spód wyjdzie idealnie uformowany, a nasze ciasto nie będzie surowe.