ciasteczka z jabłkiem
fot. screen Youtube / Kuchnia Marioli

Jabłka to zdrowe i smaczne owoce, po które warto sięgać codziennie! Przygotujemy z ich dodatkiem mnóstwo smakołyków, a jednym z nich są pyszne ciasteczka. Oprócz jabłek mają dodatek cydru. To niskoprocentowy napój alkoholowy, który nada domowym słodkościom jeszcze lepszego smaku. Jak przygotować wyśmienite ciasteczka z jabłkami i cydrem? Wyjaśniamy krok po kroku.

Nasze ciasteczka nie zawierają ani grama cukru – rolę środka słodzącego pełni miód. Cydr możecie z łatwością kupić w sklepie. Możecie też spróbować sami przygotować go w domu. Niedawno dzieliliśmy się z wami recepturą na ten wybitny owocowy trunek. Mamy nadzieję, że poniższy przepis nie przysporzy wam żadnych trudności, a ciasteczka, które upieczecie i podacie swojej rodzinie, okażą się strzałem w 10!

Przepis na ciasteczka z jabłkami i cydrem

Lista składników:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cydru (ok. 120 ml)
szczypta soli
25 dag margaryny
oraz:
2-3 łyżki miodu
4 średnie jabłka

Sposób przygotowania:
Z mąki, soli, cydru i margaryny zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny, najlepiej jednak pozostawić je na całą noc. Jabłka pozbawiamy skórki, a następnie kroimy na małe, płaskie kawałki, dodajemy miód i lekko mieszamy.

Zimne i wyleżakowane ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek, wykrawamy krążki przy pomocy szklanki, a następnie nadziewamy je owocami. Wierzch każdego ciasteczka smarujemy białkiem lub wodą, umieszczamy wszystkie sztuki na foremkach wyłożonych pergaminem.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C i pieczemy smakołyki przez ok. 25-30 minut, aż będą rumiane. Gdy wystygną, możemy je oprószyć cukrem pudrem.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę