Niektóre dania budzą wiele kontrowersji. Mamy miłośników pizzy z ananasem, a z drugiej strony stoją natomiast te osoby, które uważają, że to profanacja. Jedni jedzą placki ziemniaczane z gulaszem, inni nie wyobrażają sobie ich w innej konfiguracji niż cukier i śmietana. Kolejnym z takich kontrowersyjnych dań jest makaron z truskawkami. Jeśli uwielbiacie to danie, na pewno ucieszycie się z tego przepisu. Jeśli jesteście jego przeciwnikami, może teraz warto spróbować i przełamać swoje przekonania?
Do przygotowania makaronu z truskawkami będziemy potrzebować przede wszystkim:
Makaron (dowolny rodzaj, chociaż najlepiej sprawdzą się wstążki) – 150 g
Truskawki – 400 g
Cukier – 3 – 4 łyżki (można zastąpić np. ksylitolem, aby danie miało mniej kalorii)
Śmietana 18% – 1/3 szklanki
Na samym początku gotujemy oczywiście makaron, pamiętając aby był on ugotowany al dente. W międzyczasie myjemy truskawki i odrywamy od nich szypułki. Owoce umieszczamy w misce i ugniatamy widelcem lub też korzystamy z pomocy blendera. Następnie dodajemy śmietanę i cukier. Makaron wykładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego!
Do sosu truskawkowego możemy dodaj także nieco twarogu, jeśli chcemy uzyskać bardziej pożywne danie. Śmietanę możemy natomiast zamienić na jogurt grecki, aby zminimalizować kalorie.